Intervenția psihomotrică în tulburarea de spectru autist



          Am subliniat într-un alt articol importanta educației psihomotrice. Aici vreau să vă vorbesc despre această intervenție în cazul copilului cu autism și în special despre o terapie care se adresează acestor copii. În cadrul tulburării de spectru autist există întârzieri în dezvoltarea psihomotrică a copilului (copilul face mai puțin decât ar trebui să facă la vârsta lui la nivel motric, nu își cunoaște și nu conștientizează schema corporală). Și pe lângă această întârziere, mulți dintre copii au tulburări de integrare senzorială care le afectează modul de adaptarea la mediu și comportamentul în general. Toate acestea reduc foarte mult nivelul de autonomie pe care copilul îl poate atinge (cât de independent poate deveni).
          Terapia 3C are ca principii de bază conștientizarea propriului corp, concentrarea atenției în sarcina dată și coordonarea mișcărilor corpului. Pusă la punct de către instructorul de arte marțiale Paul Cojocaru, această intervenție a ajutat timp de cinci ani numeroși copii cu autism să dobândească control asupra corpului lor. În funcție și de potențialul fiecăruia, copiii au învățat să meargă corect, să alerge, au învățat disciplina și respectarea regulilor, dar cel mai important, au prins încredere în ei înșiși și crește dorința de a fi în compania celorlalți copii.
          Exercițiile pe care le propune Terapia 3C „vizează concentrarea atenției și conștientizarea contextului” (Terapia 3C, Paul Cojocaru) și pot fi realizate și acasă, cu minimum de materiale. Mă gândesc că vă e mult mai la îndemână să vedeți efectiv cum se lucrează, decât să vă explic eu care sunt exercițiile. Așa că vă indic unde anume puteți găsi numeroase filmulețe cu exercițiile specifice acestei terapii: 
               Spor la treabă!

Comentarii