Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilor efectuate).
Activitățile care stimulează simțul proprioceptiv ajută la organizarea sistemului nervos central, reduc nivelul de stress și îmbunătățesc comunicarea informațiilor. Pentru a identifica dacă copilul are un dezechilibru la nivel proprioceptiv vă puteți folosi de chestionarul pentru evaluarea tulburărilor de procesare neurosenzorială.
De asemenea, copilul va căuta să sară cât mai mult, să se cațere pe mobilă și să se arunce de acolo, să își scrâșnească dinții sau să muște sau să roadă jucării sau alte obiecte cu care intră în contact.
Sentimentul de frustrare apare destul de des în cazul copiilor cu disfuncții proprioceptive. Pentru a-l ajuta pe copil să facă față anxietății și stressului cauzat de disfuncțiile simțului proprioceptiv se pot folosi diverse tipuri de activități:
- exerciții de presiune aplicate pe încheieturi. Puteți vedea cum se aplică presiunea în filmulețul de aici http://ilslearningcorner.com/2016-04-vestibular-system-your-childs-internal-gps-system-for-motor-planning-and-attention/.
- exerciții de întindere a mușchilor (stretching)
- alergarea, săriturile
- strângerea unei mingii de cauciuc
- activități cu plastilină (rulare, presare, strângere)
- mestecarea, sugerea diverselor jucării (cum sunt cele pentru dentiția bebelușilor)
Jucării dentiție |
- să care diverse greutăți (cărți, apă pentru plante etc) sau să împingă jucării grele
- să tragă de o sfoară
- să împingă un perete
- săritul în pat sau pe o saltea
- prăbușirea pe pat sau pe o salea
- jocuri care să implice folosirea presiunii: cum este wrestling-ul, prinderea strânsă a copilului, aruncarea lui pe pat, prinderea între două perne (sandwich), bătaia cu perne etc
- cățăratul
Activități cățărare |
- jocuri cu mingea (lovitul mingii cu piciorul sau cu mâna, aruncarea mingii, să bată mingea)
- purtarea unor centuri sau veste care să ofere presiune pe diferite păriți ale corpului (vestă pentru torace, centură pentru abdomen, „brățări” pentru încheieturi, pături speciale care au o anumită greutate)
Centură pentru presiune pe abdomen |
Activitățile care stimulează simțul proprioceptiv ajută la organizarea sistemului nervos central, reduc nivelul de stress și îmbunătățesc comunicarea informațiilor. Pentru a identifica dacă copilul are un dezechilibru la nivel proprioceptiv vă puteți folosi de chestionarul pentru evaluarea tulburărilor de procesare neurosenzorială.
Foto credit: https://pixabay.com/
Comentarii
Trimiteți un comentariu