Autismul și instinctul sexual

 „Copilul are 10 și nu se pune problema că se masturbează! El doar se stimulează.”

Da, se stimulează. Doar că această stimulare este de natură sexuală.
Ne vine greu să credem că un copil poate să manifeste prin comportamentul lui impulsul sexual.
Însă realitatea este simplă. Impulsul sexual se manifestă de timpuriu. Corpul uman trece printr-o serie de etape, indiferent de nivelul de dezvoltarea intelectuală. Funcția principală a impulsului sexual este de a asigura continuitatea speciei și este independentă de educație, inteligență, tulburare de dezvoltare.
Toți copiii vor experimenta la un moment dat diferite senzații în corpul lor. Toți copiii se vor atinge în zonele intime (chiar și de la vârste foarte mici). Toți copiii se vor masturba la un moment dat. Unii o vor face la vârsta de 5 ani, iar alții la vârsta de 14 ani. Dar o vor face. Și e normal și în regulă să facă asta.
Problema care apare în cazul copilului cu autism este că regulile sociale sunt mult mai greu de înțeles pentru el. Și multe mai ușor alunecă în aria senzorială, în acțiuni și activități care să îi ofere un anumit nivel de stimulare senzorială. Atingerile zonelor intime oferă tot o stimulare senzorială. Care este foarte puternică și foarte plăcută.
Din acest motiv apar situațiile jenante și momentele în care nu știm ce să facem, nici părinții, nici terapeuții. Situații care arată cam așa: copilul de 5 ani se pune pe burtă și începe să se frece de covor sau adolescentul de 14 ani stă în bancă la școală, își bagă mâna în pantaloni și se atinge în zona intimă în văzul tuturor.
Ce însemană pubertatea? Ce facem atunci? De ce apar comportamentele acestea? De ce trebuie să ne pregătim pentru pubertate?
Dacă și tu ai aceste întrebări și își dorești claritate și îți dorești să știi ce poți face pentru a-l ajuta pe copilul tău sau pe copiii cu care lucrezi, te aștept în programul de educație sexuală EERS.

Trimite-mi un mesaj pe whatsapp 0728.704.324.





#educatiesexualainautism
#alinamirelacraiu

Comentarii