De ce lucrăm cu copilul în terapie motricitate fină?
Si facem tot felul de activități de șnuruire, de prins clești, de adunat biluțe și multe altele. Și uneori pare că doar asta facem în terapie. Copilul deja a crescut și noi uneori tot insistăm cu aceste activități de motricitate fină.
Să ne gândim la o fată. Care crește și ajunge la pubertate. Și apare menstruația (uneori și de la 9 ani!!). Și fata trebuie să își schimbe absorbantul de mai multe ori pe zi pentru a rămâne curată și a se proteja de infecții. Fata trebuie să poată desface absorbantul, apoi cu o mână să țină slipul întins bine și să așeze absorbantul în locul potrivit și să îl lipească, să lipească și aripioarele, apoi să își tragă slipul la loc. Multe acțiuni sunt necesare pentru a schimba un absorbant.
Să ne gândim și la un băiat care ajunge la pubertate, începe să apara pilozitatea și e nevoie să se bărbierească. Cum se va barbieri singur? Cum va putea el să își coordoneze mâinile astfel încât să urmărească linia feței fără să se rănească? Cum va putea să țină apartul de ras dacă degetele nu îl vor asculta? Cum va doza forța cu care va apasa aparatul de ras pe piele?
Pentru a putea schimba un absorbant, pentru a se putea bărbierii copilul ajuns la pubertate are nevoie să se poată baza pe corpul lui, are nevoie de o bună coordonare a corpului, a membrelor, de o bună motricitate fină. Astfel încât aceste acțiuni să fie făcute în mod independent și tu ca părinte să poți trece prin această etapă mai ușor.
Motricitatea fină deși pare ceva pentru copii mici, este o serie de abilități care îl pregătesc pentru copil pentru alte etape din viața lui, etape care cer de la el acțiuni cu grad mai ridicat de dificultate (etapa de școlar în care el va învăța să scrie, etapa pubertății în care el va învăța să aibă mai multă grijă de corpul său).
Ce dificultăți are copilul tău în această arie? Scrie-mi în comentarii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu