Comportamentele agresive sunt o mare problemă în cazul copiilor cu autism, problemă care se intensifică în timpul perioadei de pubertate.
La 5-6 ani lovitura unui copil cu autism nu este chiar puternică. La vârsta asta încă îl poți bloca, încă îl poți lua ca părinte pe sus.
Însă la 14-15 ani este deja foarte greu să poți face față loviturilor lui. Acum este mult mai mare fizic, poate chiar mai înalt decât tine ca părinte. Iar dacă este băiat, forța pe care o are acum este foarte mare. Va fi mult mai greu să îi blochezi loviturile sau să îl imobilizezi (de luat pe sus nu se mai pune problema…).
Nu orice comportament agresiv are în spate intenția de a face rău. Mai ales în cazul copiilor și adolescenților cu autism. Este important să înțelegem la ce servenște lovitura lui/ei, la ce servește mușcatul, ce mesaj vrea să transmită când dărâmă televizorul?
Când înțelegem care este mesajul, cânt înțelegem care este nevoia, înțelegem și care este de fapt problema. De multe ori privim comportamentul agresiv ca fiind problema. Dar nu este adevărata problemă.
Spre exemplu, în cazul unui copil care are abilități scăzute de vorbire, care nu poate să spună că îl doare ceva, problema nu este faptul că lovește. Problema este că nu știe cum să îți spună că îl doare și că are nevoie de ajutor. În acest caz oprirea comportamentului agresiv nu rezvolvă problema. El în continuare nu va știi să spună că îl doare ceva. Și dacă nu va lovi, probabil va mușca sau va arunca obiecte sau se va lovi pe el.
Așa că te invit să te uiți și să cauți adevărata problemă ca să îl poți ajuta pe copilul tău cu autism sau pe adolescentul tău să renunțe la comportamentul agresiv.
Îți las mai jos un tabel cu posibile cauze ale diferitelor comportamente agresive.
Comentarii
Trimiteți un comentariu