Dacă vrei să nu poată să își gestioneze emoțiile, continua sa îi dai ce vrea și să îi faci pe plac atunci când țipă, plânge sau lovește.
Da, este foarte greu când copilul plânge sau țipă și toată lumea se uită. Sau când lovește și nu se oprește.
Tot ce îți vine să faci ca părinte este să îi dai ce vrea doar ca să se oprească.
Însă mesajul care ajunge la copil este ca dacă vrea sa obțină acel lucru trebuie să țipe sau să lovească.
Când acest mesaj ajunge la el, va folosi metodele în continuare. Chiar dacă tu îi spui ca nu e bine sau frumos să țipe sau sa lovească. Un astfel de comportament exersat ani de zile Imaginează-ți ce va dezvolta și cum se va manifestă în pubertate când copilul va fi poate mai înalt decât tine și mult mai puternic (practic nu îl vei mai putea stapani).
Un copil cu autism are dificultăți în înțelegerea limbajului și in gestionarea emoțiilor. Pubertatea va veni și va aduce furtuna hormonala care va intensifica irascibilitatea și nervozitatea. Iar pe un fond în care comportamentele precum țipătul și lovitul deja există și sunt folosite, imagineaza-ti la ce nivel se va ajunge.
Cuvintele nu ajută la dispariția comportamentului. Acțiunile în schimb, da, pot ajuta.


Când zic comunicare nu mă refer neapărat la limbajul verbal. Uneori acesta întârzie ani de zile sau chiar nu apare. În schimb poți introduce încă de la început sistemul PECS prin care copilul comunică cu ajutorul pictogramelor și poate fi înțeles de oricine. (Te invit sa o urmărești pe @Lili Covaci pentru detalii).




Comentarii
Trimiteți un comentariu