“Efortul susținut este cel mai important element în orice demers. Cheia succesului este să descoperi strategia corectă și să o repeți în același mod de fiecare dată.” - Pat Riley
Pat Riley a fost antrenorul echipei LA Lakers in anii ‘80. El a condus echipa spre succes creând un program special.
Citind despre ceea ce el a făcut cu jucătorii și după ce am văzut și jocurile olimpice de anul acesta, îmi dau seama că și terapia copilului cu autism este asemănătoare. Sau nu terapia, ci atitudinea noastră ca terapeuti și părinți (în special).
Un sportiv se antrenează ani de zile. Face zilnic aceleași exerciții. Zilnic. Aceleași exerciții. Doar pentru ca sa participe la 4 ani la olimpiada și e posibil sa vina fără medalie. Dar le face oricum. Zi de zi.
Cam așa e și cu terapia unui copil cu autism. Trebuie să facă zilnic aceleași exerciții până reușește sa le învețe. Zi de zi. Când ia pauză și nu le continuă performanța lui scade, învățarea nu se mai produce.
Să faci același lucru în fiecare zi devine foarte plictisitor. Creierul nostru vrea mereu ceva nou.
Când nu ai o direcție clară pentru unde vrei să ajungi și nu analizezi strategiile și metodele care au funcționat, ești tentat să aduci elemente de noutate în viața ta. Asta înseamnă să încerci și metoda x și terapia y și stimularea z.
Doar că încercarea lor împreună cu renunțarea la antrenamentele zilnice nu aduce rezultate. Pe termen lung aduce eșecul. Și ajungem să spunem că nimic nu a mers. Că a făcut terapie ani de zile și degeaba.
Dacă un sportiv ar face antrenament din când în când și ar încerca continuu metode noi fără a le pune în practica un timp suficient de lung, nu ar ajunge la performanță și ar rămâne la stadiul de amator.
Așa se întâmplă și cu copiii cu autism care nu au un plan clar, care fac antrenamente, adică terapie, 2-3 ore pe săptămână, care sar de la o terapie la alta fără a pune în practica suficient timp, care au reguli azi și mâine nu.
Da, este foarte greu să faci același lucru zi de zi. Devine plictisitor și uneori te enervezi pentru ca nu vezi rezultatele imediat. Când simți asta ca părinte gandeste-te la sportivi. Care fac același antrenament plictisitor zi de zi doar ca o data la patru ani să participe la olimpiada (unde succesul nu este garantat, dar fac oricum).
Comentarii
Trimiteți un comentariu