Imaginează-ți că un adolescent cu autism stă în bancă în timpul orei de la școală și se tot atinge și se freacă în zona intimă. I se atrage atenția că acest comportament nu este permis în clasă și totuși lui îi este foarte greu să se oprească și continuă.
De obicei, când o persoană se atinge în zona intimă în mod repetat credem că face asta ca și stimulare sexuală, pentru a obține plăcerea sexuală.
Însă în cazul copiilor și adolescenților cu autism atingerea zonelor intime poate ascunde în spate numeroase alte motive pentru care apare.
Unele dintre motivele pentru care un copil sau adolecent cu autism se poate atinge în zona intimă în mod repetat sunt:
Nevoile senzoriale - mediul sau activitatea pot fi extrem de încărcate din punct de vedere senzorial. Școala din acest punct de vedere reprezintă un mediu stressor, cu foarte mulți stimuli pe care creierul este nevoit să îi proceseze continuu. La fel și realizarea temelor.
Infecțiile cu candida - provoacă mâncărime, iritații.
Viermișorii - unul dintre simptome constă în mâncărimi în zona anusului sau a vaginului în cazul fetelor.
Infecțiile tractului urinar - simptomele includ: senzația de urinare, durere la urinare, disconfort.
Boli cu transmitere sexuală - dau simptome precum: iritațiile, mâncărimile.
Balanita - o inflamație a glandului penisului și care dă durere și mâncărimi.
Fimoza sau parafimoza - poate provoca durere și iritații.
Iginea personală precară - transpirația excesivă, toaleta inadecvată pot provoca iritații ale zonei, mâncărimi, infecții.
Utilizarea în exces a produselor de îngrijre personală - folosirea produselor de igienă intimă inadecvate sau spălarea în exces a zonelor intime poate provoca iritații, mâncărimi.
Creșterea părului pubian în timpul pubertății poate provoca mâncărimi și senzații neplăcute.
Lenjerie intimă neadecvată - prea strâmtă, cu anumite cusături care pot provoca discomfort.
Răni în zona intimă - această zonă este foarte sensibilă și accidentele se pot produce cu ușurință (lovituri cu mingea în zona intimă în timpul orei de sport, abuzul din partea colegilor în timpul diferitelor jocuri, rănire în timpul masturbării, activitate sexuală nedorită/forțată etc).
După cum vezi, deși ne grăbim să credem că atinerea zonelor intime are ca scop plăcerea sexuală, vedem că în spate sunt atât de multe motive pentru care un copil sau un adolescent cu autism ar putea face acest lucru.
E nevoie să trecem dincolo de credințele noastre și de barierele pe care le avem în legătură cu subiectul sexualității pentru a putea cu adevărat să îl ajutăm pe copilul sau adolescentul cu autism să se adapteze mediului și activităților de zi cu zi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu