În perioada de pubertate persoana diagnosticată cu TSA va avea nevoie de o serie de abilități prin intermediul cărora să răspundă nevoilor specifice acestei perioade.
In cazul unui băiat diagnosticat cu TSA va apărea nevoia de a se bărbieri. Pentru unii dintre băieți această nevoie poate apărea mai târziu, pentru unii mai devreme. În funcție și de terenul biologic specific fiecăriei persoane în parte.
- coordonare motorie
- conștientizarea corpului
- funcții executive (pentru planificarea, organizarea și executarea bărbieritului)
- sisteme senzoriale care funcționează corespunzător
- gândire crititcă (conștientizarea faptului că este necesar bărbieritul).
Mulți dintre copiii diagnosticați cu TSA au asociate si tulburări de procesare/modulare senzorială, dificultăți în conștientizarea corpului, abilități scăzute de coordonare motorie.
Pentru ca în puberatate și adolescență băiatul diagnosticat cu TSA să poată să realizeze această acțiune a bărbieritului este nevoie ca palierele senzorial și motor să funcționeze corespunzător.
Asta înseamnă ca de la vârste mici să includem în planul de intervenție terapii specifice, cum sunt Terapia de integrare senzorială sau Terapia 3C.
Când vine pubertatea lucrurile pot fi făcute, copillul poate învăța, dar cu mult mai mult efort și în mult mai mult timp.
Începe devreme și alege să echilibrezi planul de intervenție al copilului diagnosticat cu TSA. AI mereu în minte perspectiva pubertății și a nevoilor pe care copilul le va avea atunci.
Comentarii
Trimiteți un comentariu