Treceți la conținutul principal

Cum să îi oferim copilului iubirea de care are nevoie


Părinții sunt capabili să facă totul pentru copiii lor. Iubirea lor față de copii determină acea legătură puternică dintre ei și îi face pe părinți capabili de orice sacrificiu atunci când vine vorba de copilul său.
Părinții simt atât de multă iubire pentru copiii lor. Însă uneori copiii pot percepe distorsionat acest lucru, în ciuda eforturilor pe care părinții le depun ca lor să nu le lipsească nimic. Uneori copiii pot interpreta eronat anumite gesturi sau acțiuni ale părinților și își pot schimba comportamentul (în sens negativ).
În astfel de momente părinții devin confuzi. Ei se întreabă ce se întâmplă cu copilul lor, de ce  nu reușesc să se înțeleagă dacă ei fac totul pentru copil și îi oferă tot ce are nevoie.

Răspunsul ar putea fi acela că părintele și copilul au moduri diferite de a comunica, au limbaje de iubire diferite. Fiecare persoană are un rezervor emoțional. Acesta se umple prin momentele și gesturile prin care cei din jur ne oferă iubirea necondiționată. Privarea de afecțiune și de iubire poate avea consecințe  negative asupra dezvoltării copilului și îi poate influența echilibrul emoțional. 

A iubi necondiționat un copil înseamnă a-l accepta așa cum este el, pentru ce face el. Deși părinții își iubesc necondiționat copiii, ei le arată copiilor iubirea într-un mod condiționat („Dacă iei notă mare la test, am să îți iau o mașinuță.”.  Poate pentru că așa au fost și ei învățați de la părinții lor și nu știu cum să facă astfel încât să găsească acea cale de comunicare emoțională cu copilul lor.

Oamenii simt iubirea în mod diferit. Fiecare dintre noi are un anumit limbaj al iubirii, adică un mod prin care poate simți că este iubit și prin care își manifestă iubirea față de celălalt. Gary Chapman a descris 5 limbaje ale iubirii: timpul acordat, serviciile, darurile, atingerile și vorbele de încurajare. A cunoaște felul în care copilul poate percepe corect iubirea părintelui înseamnă a crea o mai bună conexiune cu copilul, de  a-i oferi acestuia șansa de a crește frumos din punct de vedere emoțional, dar este și pentru părinte o ocazie de a învăța alături de copil, de a se descoperi pe sine (în fiecare adult există un copil care a avut și încă mai are aceleași nevoi de iubire).

Să trecem pe rând prin specificul fiecărui limbaj de iubire.
 Timpul acordat. Societatea de astăzi este într-o continuă goană și într-o continuă criză de timp. Pentru un copil cu acest limbaj de iubire este foarte greu să își umple rezervorul emoțional atunci când părinții petrec mult timp la muncă, iar când vin acasă sunt prea obosiți și prea stresați ca să mai stea și cu el. Când nu petrece suficient timp cu părintele său, copilul va deveni plini de griji și se va teme că nu este iubit.
Timpul acordat se referă în special la atenția totală a părintelui oferită copilului, se referă la acea conexiune care se formează între părinte și copil. A-i oferi timp copilului înseamnă a face o acțiune cu el sau a-l asculta atunci când vrea să povestească ceva, dar presupune prezența totală a părintelui și contactul vizual cu acesta (fără să facă și alte lucruri: să se uite la telefon, să verifice mail-uri, să se uite la televizor etc).


Serviciile. Unii copii simt iubirea părinților prin serviciile pe care aceștia le fac pentru ei. Serviciile se referă la: hrănire, îmbăiere, repararea unei jucării, ajutor în realizarea temelor etc). Însă e nevoie de o atitudine calmă și plină de afecțiune. A-l ajuta pe copil la teme spunându-i că se mișcă greu și că nu e capabil să facă un exercițiu simplu, nu face decât să îl rănească. El are nevoie să simtă că e iubit și că e normal să fie ajutat în unele activități și că părintele face cu plăcere acele servicii. Poate părea că nu e normal pentru un părinte să facă atâtea pentru un copil dacă copilul ar putea să facă și singur acele lucruri, însă e bine să ne reamintim că părintele este călăuza copilului.

Darurile. Copilul care se simte iubit prin daruri, va fi foarte încântat atunci când primește un dar, va găsi un loc special pentru fiecare obiect primit, și va povesti tuturor despre darurile primite. A oferi daruri este ușor și din acest motiv uneori părinții au tendința să folosească darurile ca pe  mită („Dacă ești cuminte, îți cumpăr o jucărie”). Nu este nevoie de cadouri scumpe. Au impact cadourile frumos împachetate, neobișnuite (o pietricică, o felicitare făcută sau un desen, o cutie de carton pictată de părinte etc), cadouri care să-i spună copilului „Te iubesc, ești important pentru mine”.

Atingerile. Pentru cei mai mulți dintre copii atingerile, mângâierile sunt adevărate dovezi de iubire, mai presus de daruri, timp acordat sau cuvinte de încurajare. Copilul cu un astfel de limbaj are nevoie să fie atins, are nevoie să fie mângâiat cât mai des, are nevoie de masaj. Atunci când vorbiți cu el, când vreți să îi transmiteți un mesaj, folosiți atingerile (atingeți copilul pe mână, pe spate, pe umeri) și astfel mesajul va fi recepționat mai repede (copilul va simți astfel că vă preocupați pentru el, că îl iubiți).

Cuvintele de încurajare. Pentru copilul care are acest limbaj, cuvintele de încurajare, cuvintele de tandrețe oferă hrană pentru sufletul copilului, îi dau sentimentul valorii de sine și al siguranței. El are nevoie să audă că este apreciat („Îți mulțumesc că ai dus gunoiul/că ți-ai strâns jucăriile”, „Îți mulțumesc că m-ai primit și pe mine în jocul tău”), are nevoie să audă încurajările părintelui („Mi-a plăcut tare mult că ai împărțit ciocolata cu fratele tău”). Este important cum comunică părintele cu copilul și ce cuvinte folosește. Cuvintele dure, critica și reproșurile sunt dureroase pentru copilul care un astfel de limbaj de iubire. 

Unul din limbaje este cel mai puternic, dar fiecare copil are nevoie de toate aceste limbaje în funcție de perioadele din viață prin care trece. Copiii care cresc înconjurați de iubire sunt cei care sunt mai siguri pe ei, care au o imagine de sine pozitivă, își manifestă iubirea față de ceilalți și sunt mai sensibili la nevoile celorlalți.
Pentru a descoperi care este limbajul de iubire al copilului dvs. puteți face următoarele:
-         Fiți atenți la felul în care el își arată iubirea (cadouri, servicii, vorbe de incurajare etc);
-         Ascultați care sunt cele mai dese rugăminți ale copilului sau reproșurile pe care vi le face;
-         Oferiți-i alternative („Astăzi am mai mult timp liber. Ce ți-ar plăcea: să mergem la grădina zoologică împreună (timp acordat) sau să mergem să cumpărăm o jucărie (daruri)?”, „Ce preferi să facem acum: să reparăm jucăriile stricate (servicii) sau să îți fac masaj (atingeri)?”).

Este nevoie de timp și de exercițiu pentru a ne putea însuși aceste limbaje de iubire. Însă merită efortul pentru că astfel relația cu copiii se va îmbunătății și copiii vor fi mai receptivi la mesajele părinților, mai siguri pe ei.

Amintiți-vă că „atunci când educăm mintea copiilor este important să le educăm și inima” (al XIV lea Dalai Lama), iar acest lucru se poate face doar prin iubire necondiționată. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…