Treceți la conținutul principal

Conferința Internațională despre Autism

      La finalul lunii octombrie anul acesta, la București se va organiza prima ediție a Conferinței Internaționale pe tema Autismului. Evenimentul este organizat de Asociația AITA.

     Vor fi trei zile pline în care numeorși lectori români și străini vor vorbi pe diverse teme legate de viața și nevoile persoanelor cu autism. Este un eveniment important, cu multe informații utile de care pot beneficia specialiștii din domeniu, dar mai ales părinții copiilor cu autism.

Printre temele ce se vor discuta se numără: 
  • „Susținerea și dezvoltarea atenției și a comunicării la copiii cu tulburari din spectrul autist” - Gina Davies
  • „Terapii validate științific - alternative la terapia ABA” - Daniela Gavankar
  • „Cum transformăm limbajul repetitiv, nefuncțional într-unul funcțional?” - Alexandra Comarniceanu, Oana Boloc
  • „Dezvoltarea abilităților de joc la copilul cu autism” - Gabriela Vilhelmsen
  • „13 ani cu autism. Provocări ale vieții de familie când copilul are autism.” - Ramona Stanciu
  • „Importanța educației senzoriale și psihomotrice în formarea și dezvoltarea aptitudinilor de șscolaritate la copilul cu TSA” - Antonela Samson, Răzvan Danciu
  • „Abordarea fraților copiilor cu autism” - Ionel Mocanu
Acesta este site-ul conferinței unde găsiți toate detaliile legate de lectori, program, inscriere: https://www.iacb.ro/ro/program-iacb-2017

Eu vă aștept în a doua zi a conferinței să discutăm despre „Importanța educației sexuale la persoana cu TSA”.  Un subiect care trebuie abordat în funcție de nevoile copilului și necesită o atenție deosebită. 

Sexualiatea este un aspect natural al persoanei umane. Instinctul sexual devine activ în special la pubertate și adolescență la fiecare persoană, indiferent de rasă, gen, educație, dizabilitate, clasă socială.
Subiectul sexualității la persoanele cu TSA este unul dificil de abordat în special datorită prejudecăților existente. De multe ori copilul este confuz și nu înțelege ce se întâmplă cu corpul lui. Lipsa informațiilor adecvate îl determină pe copil (puber sau adolescent) să își manifeste instinctul sexual fără a ține seama de regulile sociale, fapt ce îl afectează foarte mult din punct de vedere al incluziunii sociale.
Educația este cheia promovării unui comportament sănătos și bazat pe respect reciproc, indiferent de dizabilitate.
Ne vedem la conferință! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…