Treceți la conținutul principal

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.

Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.

Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilor efectuate).


  De asemenea, copilul va căuta să sară cât mai mult, să se cațere pe mobilă și să se arunce de acolo, să își scrâșnească dinții sau să muște sau să roadă jucării sau alte obiecte cu care intră în contact.

Sentimentul de frustrare apare destul de des în cazul copiilor cu disfuncții proprioceptive. Pentru a-l ajuta pe copil să facă față anxietății și stressului cauzat de disfuncțiile simțului proprioceptiv se pot folosi diverse tipuri de activități:
 • alergarea, săriturile
 • strângerea unei mingii de cauciuc 
 • activități cu plastilină (rulare, presare, strângere)


 • mestecarea, sugerea diverselor jucării (cum sunt cele pentru dentiția bebelușilor)
Jucării dentiție

 • să care diverse greutăți (cărți, apă pentru plante etc) sau să împingă jucării grele
 • să tragă de o sfoară
 • să împingă un perete
 • săritul în pat sau pe o saltea 
 • prăbușirea pe pat sau pe o salea
 • jocuri care să implice folosirea presiunii: cum este wrestling-ul, prinderea strânsă a copilului, aruncarea lui pe pat, prinderea între două perne (sandwich), bătaia cu perne etc
 • cățăratul
Activități cățărare

 • jocuri cu mingea (lovitul mingii cu piciorul sau cu mâna, aruncarea mingii, să bată mingea)
 • purtarea unor centuri sau veste care să ofere presiune pe diferite păriți ale corpului (vestă pentru torace, centură pentru abdomen, „brățări” pentru încheieturi, pături speciale care au o anumită greutate)
Centură pentru presiune pe abdomen

 Activitățile care stimulează simțul proprioceptiv ajută la organizarea sistemului nervos central, reduc nivelul de stress și îmbunătățesc comunicarea informațiilor. Pentru a identifica dacă copilul are un dezechilibru la nivel proprioceptiv vă puteți folosi de chestionarul pentru evaluarea tulburărilor de procesare neurosenzorială.Foto credit: https://pixabay.com/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…