Treceți la conținutul principal

Intervenția psihomotrică în tulburarea de spectru autist          Am subliniat într-un alt articol importanta educației psihomotrice. Aici vreau să vă vorbesc despre această intervenție în cazul copilului cu autism și în special despre o terapie care se adresează acestor copii. În cadrul tulburării de spectru autist există întârzieri în dezvoltarea psihomotrică a copilului (copilul face mai puțin decât ar trebui să facă la vârsta lui la nivel motric, nu își cunoaște și nu conștientizează schema corporală). Și pe lângă această întârziere, mulți dintre copii au tulburări de integrare senzorială care le afectează modul de adaptarea la mediu și comportamentul în general. Toate acestea reduc foarte mult nivelul de autonomie pe care copilul îl poate atinge (cât de independent poate deveni).
          Terapia 3C are ca principii de bază conștientizarea propriului corp, concentrarea atenției în sarcina dată și coordonarea mișcărilor corpului. Pusă la punct de către instructorul de arte marțiale Paul Cojocaru, această intervenție a ajutat timp de cinci ani numeroși copii cu autism să dobândească control asupra corpului lor. În funcție și de potențialul fiecăruia, copiii au învățat să meargă corect, să alerge, au învățat disciplina și respectarea regulilor, dar cel mai important, au prins încredere în ei înșiși și crește dorința de a fi în compania celorlalți copii.
          Exercițiile pe care le propune Terapia 3C „vizează concentrarea atenției și conștientizarea contextului” (Terapia 3C, Paul Cojocaru) și pot fi realizate și acasă, cu minimum de materiale. Mă gândesc că vă e mult mai la îndemână să vedeți efectiv cum se lucrează, decât să vă explic eu care sunt exercițiile. Așa că vă indic unde anume puteți găsi numeroase filmulețe cu exercițiile specifice acestei terapii: 
               Spor la treabă!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…