sâmbătă, 29 septembrie 2012

Uuu-ciu-ciu! Vine trenul!!!

     Dar nu orice fel de tren! Este un tren care are în fiecare vagon câte o zi din săptămână! Și nici nu trebuie să ne ferim din calea lui! Dimpotrivă, ar fi bine să îl întâmpinăm în fiecare zi și să facem câte o călătorie cu ajutorul său. Acest trenuleț e oarecum magic. El ne poate ajuta să învățăm multe lucruri frumoase, dar care uneori necesită mai mult efort și pot părea de neînțeles. Spre exemplu, zilele săptămânii. Imaginați-vă că ați avea acest trenuleț pe perete și că este luni. După ce vă treziți, îl luați pe micuțul vostru într-o scurtă călătorie. „Vă urcați” împreună în vagonul care transportă prima zi a săptămânii, Luni. Înainte de a vă urca trebuie să aveți un bilet. Biletul constă într-un cartonaș pe care scrie „Luni” și pe care copilul îl va lipi (cu Velcro) acolo unde pe vagon scrie deja „Luni” (un exercițiu de potrivire a cuvintelor). Odată ce problema biletului a fost rezolvată, trebuie să stabiliți anumite detalii ale călătoriei. Cum ar fi: cum este vremea afară (oare e soare sau plouă), unde mergem (la grădi, în parc, la magazin), cine merge (copilul, mama, jucăria preferată). Pentru fiecare dintre aceste detalii va fi nevoie de poze, astfel încât copilul să le poată lipi pe vagon. Și în fiecare zi călătoria continuă... Marți ne putem aminti cum a fost călătoria de Luni (pentru că toate detaliile rămân acolo până duminică). Ne uităm pe vagonul „Luni” și vedem că a fost soare și ne-am plimbat prin parc. Călătorind în fiecare zi vom reuși să învățăm zilele săptămânii, să înțelegem ordinea lor  și ordinea evenimentelor din viața noastră și vom învăța să povestim. Și mai ales, vom învăța că dacă e vineri înseamnă  că ne așteaptă două zile de relaxare pentru că vine sfârșitul de săptămână (pe care toți îl dorim să fie cât toată săptămâna, nu-i așa? :D).


 


      Puteți printa trenulețul la mărime A4 sau A5. Laminați foile și le lipiți pe perete, astfel încât copilul să ajungă la el. Printați și cartonașele pentru zilele săptămânii și cele pentru vreme și laminați-le. Folosiși Velcro pentru a le lipi pe trenuleț (Velcro este ariciul acela care se găsește pe încălțămintea copiilor; trebuie să fie dublu adeziv, adică să aibă lipici pe spate; se găsește la mercerie).

Vremea

  Am pus cartonașele cu zilele săptămânii atât pentru trenulețul printat pe A4, cât și pentru cel printat pe A5. 

Zilele săptămânii mărime A5


Zilele săptămânii mărime A4
        Călătorii cât mai plăcute și mai distractive vă doresc să aveți!

6 comentarii:

 1. foarte simpatica activitatea, imi place.:)

  [poate te gandesti sa scoti verificare cuvinte de la comentarii, e foarte enervanta pentru cititor]

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte frumoasa ideea cu trenuletul, Alina!

  Eu ceva de genul acesta am facut la dradinita cu stirile meteo. in fiecare zi prezentam starea vremi cand venim la gradinita si cand plecam. si pe parcurs daca se modifica ceva in atmosfera :))
  (Si sotul meu s-a nascut in Constanta. ne plac locurile acelea si de-abia asteptam sa vina iar vara sa venim acolo impreuna cu copiii)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc! Ma bucur ca ti-a placut! Ce frumos ca lucrezi la o gradinita! Cred ca faci lucruri foarte frumoase si distractive cu copiii! Mie gradinita mi se pare o lume magica (sau nu am trecut eu de copilarie inca :D).

   Ștergere
  2. Tocmai nu mai lucrez la gradinita. Am intrat in somaj :(
   Sper sa imi gsesc de lucru dupa sarbatori tot cu copiii. daca nu, voi trece pe homeschooling.

   Ștergere