Treceți la conținutul principal

Vreau să îţi comunic ceva: %^$#@&*^. Mă înţelegi? Omul nu trăieşte izolat, el trăieşte printre alte persoane asemenea lui. Existenţa socială a omului implică interacţiunea acestuia cu semenii lui. Limbajul verbal este principalul mod de comunicare cu ceilalţi. Prin intermediul limbajului  omul îşi exprimă dorinţele, îţi exprimă sentimentele, îţi face cunoscute nevoile. Dar ce te faci atuni când nu poţi vorbi şi ai nevoie de ceva? În mod normal te foloseşti de limbajul non verbal, adică de gesturi şi acţiuni şi încerci să le arăţi celorlalţi ce anume doreşti. Dar când nu ai abilitatea de a te folosi de gesturi şi acţiuni, ce faci? Cum îi arăţi cuiva că ţi-e sete sau că te doare ceva? Cam în această postură se află copilul cu tulburare de spectru autist. Lui îi este sete, îi este foame, îi este frică, îl doare ceva. Dar nu ştie cum să exprime aceste lucruri. Atunci el devine frustrat, începe să ţipe, plânge, se muşcă, se loveşte... Iar părintele începe dureroasa activitate de a ghici ce anume are copilul său, ce anume vrea copilul său, ce îl doare pe copilul său.
Este important pentru fiecare dintre noi să vorbim. Dar atunci când această abilitatea întârzie să apară sau lipseşte, nu ar fi totuşi bine să avem o metodă alternativă prin care să putem comunica? Dar o metodă funcţională, prin care ceilalţi să ne poată înţelege şi care să  nu se bazeze pe comportamente nepotrivite. Nu ar fi mai bine pentru un copil cu autism sau cu alte tulburări (în care limbajul verbal şi comunicarea sunt grav afectate) să aibă o metodă prin care să îi comunice mamei lui că îl doare burtica sau că îi e foame fără să se muşte sau să ţipe? Sistemul de comunicare prin schimb de pictograme (PECS) reprezintă o metodă de comunicare funcţională pe care copilul cu autism poate învăţa să o folosească pentru a-şi face cunoscute nevoile şi dorinţele în aşa fel încât părinţii săi şi ceilalţi din jur să îl înţeleagă fără a trece prin situaţia „ghicitului”.
PECS (Picture Exchange Communication System) presupune un schimb de pictograme. Copilul oferă adultului o pictogramă (o imagine) cu itemul dorit (spre exemplu – suc) şi primeşte imediat ceea ce a cerut. Felul în care cere este unul adecvat social (adică comportamentul lui este unul funcţional), adultul înţelege imediat şi astfel sunt evitate situaţiile neplăcute atât pentru copil, cât şi pentru adult.
Sistemul PECS vizează dezvoltarea spontaneităţii şi evitarea prompturilor, pe cât posibil. De aceea, copilul înmânează adultului pictograma, fără ca adultul să spună ceva („Dă-mi poza!”, „Haide, că poţi!” etc). Asta nu înseamnă că limbajul verbal este exclus. Potenţialul verbal al copilului trebuie stimulat continuu. La fel ca toate ca toate celelalte arii de dezvoltare (motiricitate, socializare, cogniţie, autoservire).
Copilul începe prin a cere diferiţi itemi şi poate ajunge (în funcţie de capacităţile lui) până la a construi propoziţii şi a face comentarii. În prima fază PECS scopul este „iniţierea”, copilul trebuie să înceapă primul. Nimeni nu cere nimic copilului şi nu îi spune nimic. Doar i se arată un item dorit foarte mult de acesta (suc, ciocolată etc). Atunci când copilul se întinde către item el este promptat pentru a apuca pictograma, a o întinde către adult şi a o înmâna. În această fază nu este necesar ca copilul să discrimineze între diferite imagini. Abilitatea de a discrimina între pictograme va fi învaţată în faza a treia, după ce copilul va învăţa în faza a doua să nu se lase descurajat de obstacole ca distanţa dintre el şi partenerul de comunicare sau dintre el şi cartea de comunicare (în care se află pictograma). În faza a patra copilul învaţă să ceară folosind propoziţii (alătură şi pictograma „Eu vreau”), iar în etapele următoare învaţă să răspundă la întrebări şi să facă comentarii.
Cel  mai important aspect este acela că i se oferă copilului posibilitatea de a se exprima, de a-şi comunica nevoile într-un mod în care ceilalţi să îl poată înţelege şi care oferă evitarea apariţiei comportamentelor neplăcute şi uneori dureroase pentru copil şi pentru părinţi.
                                        

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…