Treceți la conținutul principal

Ne jucăm de-a potrivireaEpisodul 2: litere

            Să continuăm joaca noastră și să potrivim litere! Ce materiale sunt necesare? Păi, e nevoie de cartonașe făcute din fișele de mai jos (printați fiecare fișă, o laminați și apoi decupați), clești pentru rufe și un marker. Cleștii de rufe e bine să fie din lemn. Pe fiecare cleștișor veți scrie cu markerul câte o literă din alfabet (va fi nevoie de mai multe seturi de clești pentru că va trebui să faceți dubluri literelor).
            Ce are de făcut copilul? Sarcina lui este să potrivească literele, adică să prindă de cartonaș cleștii astfel încât literele de pe clești să fie aceleași cu literele de pe cartonaș. Pentru a putea face acest exercițiu, copilul trebuie să fi trecut prin prima fază a potrivirii: potrivirea literelor una câte una (exemplu: două cartonașe identice cu litera A, unul este pus pe masa de lucru, iar celălalt i se înmânează copilului spre a-l potrivi cu cel de pe masă). Vă prezint mai jos cam cum ar arăta după ce copilul potrivește literele:Acest joc oferă copilului ocazia de a-și forma atenția la detalii (literele sunt mici ca mărime și apropiate unele de altele), de a învăța literele (îi puteți spune fiecare din litere și el să repete), dar în același timp îi dezvoltă copilului motricitatea fină (prin faptul că trebuie să apese pe clești pentru a-i deschide) și coordonarea mână-ochi (prin faptul că literele sunt apropiate și el trebuie să își coordoneze mișcările mâinii astfel încât să pună fiecare clește la locul lui). Astfel că putem lucra pe mai multe planuri într-o singură activitate.
Spor la joacă!


 PS: Cineva m-a întrebat dacă  copilul nu se poate răni cu cleștii, să își prindă degetele ... Din experiența mea vă pot spune că copiii sunt chiar încântați de lucrul cu cleștii de rufe tocmai pentru că îi manipulează (nu doar arată cu degetul cum fac în general în terapie). Și, în plus, în situația în care îți v-a prinde un deget în cleștișor, copilul va avea un feed-back primar (un răspuns imediat la acțiunea sa): îl va durea degetul și pe viitor se va feri, va fi mai atent la ceea ce face!


Obiecte din casă
Dulciuri
Animăluțe
Mijloace de transport
 
        

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…