duminică, 16 decembrie 2012

Ne jucăm de-a potrivireaEpisodul 2: litere

            Să continuăm joaca noastră și să potrivim litere! Ce materiale sunt necesare? Păi, e nevoie de cartonașe făcute din fișele de mai jos (printați fiecare fișă, o laminați și apoi decupați), clești pentru rufe și un marker. Cleștii de rufe e bine să fie din lemn. Pe fiecare cleștișor veți scrie cu markerul câte o literă din alfabet (va fi nevoie de mai multe seturi de clești pentru că va trebui să faceți dubluri literelor).
            Ce are de făcut copilul? Sarcina lui este să potrivească literele, adică să prindă de cartonaș cleștii astfel încât literele de pe clești să fie aceleași cu literele de pe cartonaș. Pentru a putea face acest exercițiu, copilul trebuie să fi trecut prin prima fază a potrivirii: potrivirea literelor una câte una (exemplu: două cartonașe identice cu litera A, unul este pus pe masa de lucru, iar celălalt i se înmânează copilului spre a-l potrivi cu cel de pe masă). Vă prezint mai jos cam cum ar arăta după ce copilul potrivește literele:Acest joc oferă copilului ocazia de a-și forma atenția la detalii (literele sunt mici ca mărime și apropiate unele de altele), de a învăța literele (îi puteți spune fiecare din litere și el să repete), dar în același timp îi dezvoltă copilului motricitatea fină (prin faptul că trebuie să apese pe clești pentru a-i deschide) și coordonarea mână-ochi (prin faptul că literele sunt apropiate și el trebuie să își coordoneze mișcările mâinii astfel încât să pună fiecare clește la locul lui). Astfel că putem lucra pe mai multe planuri într-o singură activitate.
Spor la joacă!


 PS: Cineva m-a întrebat dacă  copilul nu se poate răni cu cleștii, să își prindă degetele ... Din experiența mea vă pot spune că copiii sunt chiar încântați de lucrul cu cleștii de rufe tocmai pentru că îi manipulează (nu doar arată cu degetul cum fac în general în terapie). Și, în plus, în situația în care îți v-a prinde un deget în cleștișor, copilul va avea un feed-back primar (un răspuns imediat la acțiunea sa): îl va durea degetul și pe viitor se va feri, va fi mai atent la ceea ce face!


Obiecte din casă
Dulciuri
Animăluțe
Mijloace de transport
 
        

2 comentarii: