Treceți la conținutul principal

Să facem un puzzle! Care este primul sunet?

     Dacă tot v-am povestit despre auzul fonematic și cât este de important în dezvoltarea limbajului, zic să ne și jucăm puțin. Așa că vă invit să facem un puzzle și să aveți fiecare 5-6 ani minim. Ca să putem juca e bine să cunoaștem literele, să le putem identifica. Cine e amator :)? Cu cât suntem mai mulți cu atât va fi mai distractiv. Putem începe prin a confecționa puzzle-ul. Scoatem la imprimantă, luăm foarfeci și decupăm frumos piesele de puzzle (că tot suntem la vârsta la care e bine să exersăm motricitatea mănuțelor, coordonarea ochi-mână ;) ).
     Ne așezăm toți în cerc și punem în mijlocul nostru toate piesele de puzzle care conțin litere. Celelalte piese, cele cu imagini, le punem într-o cutie sau într-un săculeț. Și vom face cu rândul. Eu am propus jocul, deci eu sunt prima :D. Bag mâna în săculeț și trag o piesă de puzzle. O arăt și celorlați și spun ce anume văd în imagine. Eu văd un inel. Acum va trebui să spun care e primul sunet din cuvântul inel și să găsesc litera corespunzătoare (deci să fac puzzle-ul). Voi căuta cartonașul cu i. Dacă nu aș fi știut „din prima”, aș fi avut dreptul la o încercare și cineva m-ar fi putut ajuta spunându-mi cuvântul prelungind mult primul sunet: iiiiiiinel. Cine face puzzle-ul din maxim două încercări, îl păstrează până la finalul jocului. Cine nu reușește să ghicească, pune cartonașul la loc în săculeț și așteaptă să îi vină rândul iar (între timp e foarte atent la ceilalți). La final, fiecare își numără puzzle-urile adunate. Cel care are cele mai multe, propune următorul joc. Sunteți gata??? Start!!!


 

 
Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…