joi, 26 februarie 2015

Matematică jucăuşă


Matematica ne poate da bătăi de cap, mai ales când suntem mici. Nu e uşor să înveţi să numeri şi să stabileşti corespondenţa cantitate-număr. De ajutor sunt exerciţiile şi jocurile care implică manipularea imaginilor şi a obiectelor (adică suportul concret). Astăzi vă propun câteva fişe de lucru care pot fi folosite în mai multe moduri în funcţie şi de vârsta pe care o are copilul. 
De exemplu, dacă copilul este mai mic (3 ani) îl putem învăţa să numere. Aveţi nevoie de nişte nasturi sau pietricele sau bulinuţele acestea decupate. Sarcina lui va fi să pună pietricele sau nasturi deasupra bulinuţelor de pe fişă, în timp ce numără.
Dacă este puţin mai mare, copilul numără bulinele din căsuţă şi pune apoi în căsuţa de jos cifra corespunzătoare (puteţi  scrie cifrele pe cartonaşe mici sau puteti folosi cifre din plastic, dacă aveţi la îndemână). 


O altă modalitate de a vă juca şi de a învăţa mai multe despre numere este să folosiţi fişele de mai jos unde este trecută doar cifra. Sarcina copilului este de a pune în căsuţă atâtea buline sau pietricele sau nasturi câte indică cifra respectivă. Sau dacă de exemplu scrie cifra 4, puteţi pune dvs. trei pietricele în căsuţă şi să îl ajutaţi pe  copil să descopere de câte mai are nevoie pentru a ajunge la 4. 


Folosind aceste fişe copilul poate exersa şi scrisul sau desenatul. Îl puteţi invita să deseneze bulinute sau ce obiecte vrea el astfel încât să ajungă la cantitatea exprimată de cifră. Sau să completeze desenul pe care l-aţi început (ex: în căsuţă este cifra 3, dvs desenaţi două mere, iar el completează cu merele lipsă).

Parcă pare mai uşor acum, nu-i aşa?!  Spor la joacă!!!

PS: Dacă aveţi alte idei de joacă sau aţi vrea să găsiţi anumite lucruri aici, aştept cu nerăbdare mesajele voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu