Treceți la conținutul principal

Matematică jucăuşă


Matematica ne poate da bătăi de cap, mai ales când suntem mici. Nu e uşor să înveţi să numeri şi să stabileşti corespondenţa cantitate-număr. De ajutor sunt exerciţiile şi jocurile care implică manipularea imaginilor şi a obiectelor (adică suportul concret). Astăzi vă propun câteva fişe de lucru care pot fi folosite în mai multe moduri în funcţie şi de vârsta pe care o are copilul. 
De exemplu, dacă copilul este mai mic (3 ani) îl putem învăţa să numere. Aveţi nevoie de nişte nasturi sau pietricele sau bulinuţele acestea decupate. Sarcina lui va fi să pună pietricele sau nasturi deasupra bulinuţelor de pe fişă, în timp ce numără.
Dacă este puţin mai mare, copilul numără bulinele din căsuţă şi pune apoi în căsuţa de jos cifra corespunzătoare (puteţi  scrie cifrele pe cartonaşe mici sau puteti folosi cifre din plastic, dacă aveţi la îndemână). 


O altă modalitate de a vă juca şi de a învăţa mai multe despre numere este să folosiţi fişele de mai jos unde este trecută doar cifra. Sarcina copilului este de a pune în căsuţă atâtea buline sau pietricele sau nasturi câte indică cifra respectivă. Sau dacă de exemplu scrie cifra 4, puteţi pune dvs. trei pietricele în căsuţă şi să îl ajutaţi pe  copil să descopere de câte mai are nevoie pentru a ajunge la 4. 


Folosind aceste fişe copilul poate exersa şi scrisul sau desenatul. Îl puteţi invita să deseneze bulinute sau ce obiecte vrea el astfel încât să ajungă la cantitatea exprimată de cifră. Sau să completeze desenul pe care l-aţi început (ex: în căsuţă este cifra 3, dvs desenaţi două mere, iar el completează cu merele lipsă).

Parcă pare mai uşor acum, nu-i aşa?!  Spor la joacă!!!

PS: Dacă aveţi alte idei de joacă sau aţi vrea să găsiţi anumite lucruri aici, aştept cu nerăbdare mesajele voastre.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…