Treceți la conținutul principal

Ghiduri privind incluziunea școlară a copiilor cu CES

În navigările mele prin „oceanul” numit internet găsesc mereu materiale interesante. Zilele trecute căutam informații privind incluziunea școlară a copiilor cu CES, dat fiind faptul că susțin o  serie de cursuri pentru cadrele didactice de la noi din țară. E adevărat că sistemul nostru de învățământ este unu rigid și deloc pregătit pentru copiii cu diferite tulburări. Însă de când am început să țin cursurile privind incluziunea școlară a copiilor cu CES am întâlnit oameni care, deși fac parte din acest sistem, chiar pun suflet în ceea ce fac și chiar își doresc să contribuie la schimbare și să îi ajute pe copiii cu CES.

Se pare că lipsește informația. Cadrele didactice nu știu nici ce înseamnă foarte bine diferite tulburări și nici nu știu ce să facă. Iar a cere ajutorul este uneori foarte greu.

Am dat peste o serie de ghiduri ale educației incluzive, elaborate înn Chișinău. La noi nu am găsit ceva de genul acesta. Urmează să public un minighid împreună cu colega mea, dar încă lucrăm la el. Între timp vă las link-urile către materialele moldovenești. Mie mi s-au părut bine realizate și cu suficientă informație. Sper să vă fie de folos.

PS: Aștept să îmi scrieți dacă aveți nevoie de informații, dacă aveți cazuri în clasă unde sunteți în impas sau dacă aveți sugestii.

Educație incluzivă - ghid metodologic pentru instituțiile de învățământ primar și secundar

Educație incluzivă - vol 1

Educație incluzivă - vol 2

Educație incluzivă - vol 3

Adaptări curriculare și evaluarea progresului școlar în contextul educației incluzive

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cursuri pentru cadre didactice care au la clasa elevi cu autism

În luna mai 2019 la Constanța vor avea loc două cursuri destinate procesului de incluziune școlară a copiilor cu autism. Cursurile sunt gândite pentru cadrele didactice care au în clasă elevi cu tulburare din spectrul autist. Mai jos găsiți detalii despre fiecare curs în parte, despre tematică și despre cum vă puteți înscrie.


1. „Copiii cu autism și școala de masă. Probleme și soluții”
Cursul se adresează în special cadrelor didactice care au în clasă copii cu TSA. Numărul cazurilor de copii cu astfel de tulburări este din ce în ce mai mare și totodată cresc și dificultățile privind incluziunea școlară a acestor copii.

Scopul cursului este de a familiariza cadrele didactice cu specificul acestor tulburări și, în special, cu soluțiile care pot fi puse în practică astfel încât obiectivele didactice să poată fi atinse.
Teme abordate în cadrul cursului:
- Tulburarea de spectru autist - TSA
- Incluziunea copiilor cu CES
- Comportamente disruptive la clasă/grupă – funcțiile comportamentului
- Cr…

Ghiduri despre autism

Informațiile ne ajută să ne facem ordine în mulțimea de întrebări pe care le avem într-o anumită situație și ne scad gradul de anxietate. Având informațiile necesare știm ce avem de făcut în continuare. Romanian Angel Appeal împreună cu Autism Speaks au publicat în România o serie de broșuri/ghiduri destinate părinților copiilor cu autism, dar și altor persoane cu care copilul intră în contact.
Le-am pus pe toate în această postare, cu ajutorul unei bunici implicată în recuperarea nepoțelului ei. Le puteți descărca dând click pe fiecare titlu în parte.
Rugămintea mea este să dați informația mai departe pentru că în felul acesta îi putem ajuta și pe părinți și pe copii. 
"Cunoasterea apartine umanitatii, informatia trebuie sa circule." Maestrul Pham Xuan Tong

Ghid autism părinți

Ghid autism 
Ghid Asperger și autism înalt funcțional
Ghid autism bunici

Ghid autism comunități școlare

Ghid autism frați și surori

Ghid autism prietenii familiei

Ghid autism - servicii stomatologice

Ghid aut…

Simțul proprioceptiv - activități pentru stimulare

Unii dintre copiii cu tulburări din spectrul autism prezintă și tulburări la nivel senzorial. Dereglările senzoriale pot produce foarte mult stress copilului și stări de anxietate care îngreunează viața de zi cu zi a copilului și a familiei acestuia.
Simțul proprioceptiv este cel care ne oferă informații despre mișcările pe care le facem și despre poziția corpului nostru. Receptorii responsabili se găsesc în mușchi, tendoane, articulații, ligamente, piele.
Atunci când există un dezechilibru la nivelul simțului proprioceptiv (aici aveți un chestionar al tulburărilor senzoriale), copilul poate avea dificultăți în planificarea actelor motorii (ce parte a corpului să folosească pentru a realiza o acțiune), în ceea ce privește presiunea necesară pentru realizarea unei sarcini (cât să strângă mâna pentru a putea ține un pahar cu apă), dificultăți privind stabilitatea corpului (menținerea unei posturi care să permită adaptarea la spațiu și să ofere un sentiment de siguranță pe durata mișcărilo…