Clești și hăinuțe - motricitate fină

Copilul cu TSA are de multe ori deficit psihomotor și dificultăți mari în aria motricității fine. Îi este greu să realizeze acele sarcini și acțiuni care presupun o bună coordonare a mâinilor și gesturi de finețe. Scrisul, desenatul reprezintă pentru el activități care necesită efort. Îl putem ajuta să își dezvolte această parte a psihomotricității prin diverse activități care sunt și distractive pentru el (pe lângă faptul că sunt educative și dezvoltă abilități pe termen lung).

O activitate care mie îmi place foarte mult și care are succes la copii implică clești de rufe și hăinuțe. Sarcina copilului este de a prinde hăinuțele pe ață/sârmă cu ajutorul cleștilor. Pare o sarcină ușoară, însă este o activitate solicitantă pentru copil. 

De ce aveți nevoie pentru a realiza aceasta sarcină?
- o cutie din carton (eu am cumpărat de la Pepco)
- fetru (se găsește la mercerii sau la magazinele cu tema art-creativă)
- clești de rufe


Am dat găuri în cutia de carton și am legat ață de mai groasă ( se poate folosi și sârmă subțire sau șireturi).Din fetru am decupat diverse hăinuțe (atât cât m-am priceput :D): pantaloni lungi sau scurți, fuste, rochii, tricouri,  bluze, căciuli etc.
Pentru ca sarcina să fie mai dificilă și să dezvolte și abilități cognitive (cum ar fi asocierea culorilor), am colorat  cleștii cu culorile hăinuțelor. Astfel, copilul va trebui să fie atent și la culori și să prindă hăinuța verde, spre exemplu, doar cu cleștele de culoare verde.
Și am început joaca! Acest tip de activitate îi asigură copilului și o anumită stimulare tactilă. Fetrul este un material plăcut la pipăit, moale. Cleștii sunt însă tari și făcuți din lemn sau plastic. Astfel, copilul are o experiență senzorială mai bogată.  

Prin acest tip de activitate copilul învață să fie mai atent la mâinile sale și la cum le poate folosi, învață ce presiune are nevoie să folosească în anumite momente sau pentru anumite acțiuni (cleștele trebuie apăsat mai cu forță pentru a fi deschis, însă pe sârmă nu e nevoie să apese atunci când pune hăinuța), își dezvoltă coordonarea dintre ochi și mâini (lucru foarte necear pentru scris), își dezvoltă răbdarea și atenția, organizarea spațiului.
Spor în tot ce faceți! :)

Alina T.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Terapia ABA și traumele

Ghiduri despre autism

Chestionar pentru evaluarea tulburărilor de procesare neurosenzorială